Bedrijfsmatige bestelling? Geef uw BTW nummer in in het winkelmandje.

  • Gratis verzending boven €50,-

  • Made in Belgium

  • Next day avondlevering

  • 9,6/10 klanttevredenheid

Op zoek naar de perfecte kaasplank? Wij geven 8 tips!

Op zoek naar de perfecte kaasplank? Wij geven 8 tips!

Cookx Store |

Een gezellige etentje rond de tafel met vrienden of familie, zonder de hele dag in de keuken te moeten staan. Een kaasplank biedt de perfecte oplossing. Kaasplankjes zien er aantrekkelijk en elegant uit, zijn makkelijk samen te stellen en bovendien kan je je creativiteit de vrije loop laten. Maar hoe maak je zelf de perfecte kaasplank? Wij bij COOKX helpen je een stapje verder met 8 tips voor de perfecte kaasplank!

Tip 1. Kies voor een mooie combinatie van kazen 

Op een kaasplank speelt kaas de hoofdrol. Begin daarom altijd met het uitkiezen van goede kazen. Je wil een combinatie maken van harde, halfzachte en zachte kazen. Maak ook het onderscheid tussen jonge en oude kazen. Kies bijvoorbeeld voor zachte witschimmelkazen zoals brie en camembert, schapenkaas als manchego, een harde kaas zoals boeren Goudse kaas of een stuk kaas met zwarte truffel. Een aanrader voor mensen die van stevige smaken houden, zijn blauwaderkazen zoals Roquefort of Achelse Blauwe. Maak je kaasplank af met rode kortskazen zoals een Époisse.

Hoeveel kaas moet je precies voorzien? Als je de kaasplank dient als klein hapje, dan koop je best rond de 50 g per persoon. Als je bijvoorbeeld een kaas- en wijnavond houdt waarbij de kaas het hoofdgerecht is, voorzie dan zeker 200 g voor elk. Kaasplankje als dessert? Kies dan voor ongeveer 100 g per persoon.

Tip 2. Denk ook aan kleur en vorm 

Terwijl de meeste mensen enkel denken aan smaak en textuur, zijn kleur en vorm ook iets waar je op kan letten. Een kaasje met een interessante vorm of uitstraling kan je hele kaasplank opfleuren. Denk aan een geitenkaasje met eetbare bloemen op de korst, of een pyramidevormig stukje brie. Drie tot vier stukken kaas voor een groot bord of een robuuste plank is voldoende. Als je de combinatie maakt van verschillende kazen zoals een zachte brie, een harde Piave en een blauwaderkaas - bijvoorbeeld Gorgonzola - dan heb je een mooie samenstelling van smaken, vormen en kleuren voor een goede kaasplank.

Tip 3.  Gebruik hout als ondergrond 

Hoewel je kan variëren met de manier waarop je een kaasplank serveert, is een grote, houten plank onmisbaar. Op een houten plank kan je harde kazen makkelijk aansnijden. zorg ook dat er bij elk kaasje een kaasmes ligt. De plank moet groot genoeg zijn, zodat je altijd wat ruimte kan laten tussen de kazen. Deze ruimtes vul je uiteindelijk op met noten, fruit, garnituur of decoratie. Als je weet dat drie tot vier stukken kaas per bord een goede hoeveelheid is, dan moet je plank ook groot genoeg zijn. Bij COOKX adviseren we om op z’n minst een medium plank te gebruiken. Kies voor een robuuste, ronde tapasplank, een eikenhouten draaiplateau of een mooie rechthoekige serveerplank.

Tip 4. Zorg voor brood op de plank 

Om je smaakpalet te neutraliseren, en gewoon omdat het heerlijk smaakt met een stukje kaas en een slok wijn: brood. Brood is onmisbaar op een kaasplank. Je kan variëren in textuur en smaak om een spannende kaasplank te maken. Artisanaal stokbrood is een goede keuze als je de kaas uitgesproken wil laten smaken. Vooral met kazen die geen al te sterke geur of smaak hebben, is een stuk stokbrood een ideale neutrale basis. Crackers, al dan niet met een smaakje zoals rozemarijn of zeezout, zijn dan weer perfect voor zachte kazen. Ze geven die extra bite, en zorgen dat de zachte smaken van de kaas goed uitkomen. Combineer je graag zoet met zout? Probeer dan rozijnenbrood. Gewoon zo, of een geroosterd sneetje rozijnenbrood smaakt heerlijk bij kazen met een sterke smaak. Ook notenbrood doet het goed bij sterke, hardere kazen. 

Stokbrood voor de perfecte kaasplank

Tip 5. Tijd voor extra’s 

De kaas is natuurlijk het belangrijkste element op je kaasplank, maar voor een rijkelijk gevulde plank heb je toch nog een aantal andere dingen nodig. Volg deze vuistregel: krokant, dip, garnituur. Elke kaasplank heeft krokante elementen nodig. Als je geen crackers op je plank hebt liggen, kan je ook kiezen voor noten (hazelnoten, walnoten), crostini’s, knapperige druiven of kleine augurkjes voor de liefhebbers. Zorg ook voor een dip. Honing, mosterd, jam of een compôte. Denk aan een frisse sinaasappelcompôte, een zachte bessenjam of een lekkere mosterddressing die je kan gebruiken om bijvoorbeeld over een stukje brood met geitenkaas te smeren. Vul de rest van je kaasplank met garnituren als olijven, kerstomaatjes, basilicum, gedroogde abrikozen of andere stukjes fruit.

Tip 6. Timing is alles 

Heb je je kazen gekozen en wat andere lekkernijen uitgezocht? Heb je je eikenhouten serveerplank of draaiplateau van COOKX tevoorschijn getoverd? Heb je al in je hoofd hoe je je kaasplank gaat stylen? Dan is er nog één belangrijk ding dat je moet onthouden: haal de kazen een half uur voor het opdienen uit de koelkast. Op kamertemperatuur zijn kazen goed op smaak. Je legt ze op je houten plank - dat is nu eenmaal de meest stabiele ondergrond - en dan kan je ze al even voorsnijden. Niet helemaal doorsnijden, want dan drogen ze uit, maar je kan alvast de gleuven erin snijden. De perfect volgorde is trouwens van zacht en mild naar pittig en sterk.

Tip 7. Wat drink je bij een kaasplankje? 

Bij een kaasplank hoort traditioneel witte wijn. Denk aan een goede chardonnay of een sauvignon blanc. Onze favoriet? Een pouilly-fumé. Rode wijn overstemt vaak de kaasaroma’s, dus daarom kies je best voor wit. Wil je toch een glas rood drinken? Kies dan voor een lichte variant zoals de Loire-wijn of een Beaujolais. Je kan ook perfect bier serveren bij je kaasplank. Bij pittige, smaakvolle kazen serveer je best uitgesproken bier. Bij blauwaderkazen past een fruitig biertje perfect, en bij lichte kazen kan je ook prima een witbier serveren. En de combinatie adbijkaas en abdijbier: daar hoeven we geen uitleg meer over te geven.

Tip 8. Veel gasten

Verwacht je veel gasten die zullen smullen van jouw perfecte kaasplank? Of heb je zelfs meerdere kaasplanken nodig om iedereen van een heerlijke maaltijd te voorzien? Kies dan voor een draaiplank om je kaas te serveren. Zo hoeven je gasten, vrienden of familie geen onhandige toeren uit te halen om van een stukje kaas te genieten. In onze collectie kan je kiezen uit verschillende draaiplateaus uit robuust eikenhout. Kies voor een kleine, middelgrote of grote plank met diameter 40 tot 80 cm. Zo serveer je comfortabel jouw perfecte kaasplank.

Draaiende kaasplank

Vorige Volgende